Om trivialisering

Mitt första inlägg är en rätt så ytlig spaning om vart världen är på väg. Medan utvecklingen går framåt får saker och ting en djupare komplexitet, vilket är svårt att hantera. Därför tenderar vi att förenkla saker, skapa ramar och sätta etiketter för att lättare hantera dessa komplexa företeelser. För ett tag sedan såg jag en bild som helt ärligt talat gjorde mig uppgiven, förbannad och besviken på samma gång. Inget ont mot de som delat denna bild, det handlar mer om ett fenomen än om individer. Jag triggervarnar er med den simplaste förståelsen för psykiska åkommor eller bara er som har lite sunt förnuft. Detta är bortom all idioti och ignorans. Bilden med någon slags sjärnprydd bakgrund som för tankarna till universum, kosmos och spiritualitet, om man är så lagd, var prydd med texten “If you are depressed, you are living in the past. If you are anxious, you are living in the future. If you are at peace, you are living in the present.” Förutom att felcitera Laozi, är påståendet så felaktigt att man mycket väl kan bli deprimerad bara av att läsa texten. Påståendet inte bara trivialiserar allvarliga psykiska sjukdomar, utan är direkt vanvettigt. Liknelserna är så fullständigt hjärndöda att jag blir gråtfärdig. Som en person som har erfarenhet av depression, kan jag med klarspråk tala om att depression inte över huvud taget handlar om att leva i det förflutna. Till att börja med ger detta intrycket av att man med en enkel aha-upplevelse kan bota depression, vilket är en skymf mot hela medicinens fundament och mot alla personer som dagligen kämpar med denna psykiska sjukdom. Fortsättningsvis vill jag ge en egen liknelse av min erfarenhet. Att vara deprimerad är som att vandra motströms omgiven av en dimma. Att varken se framåt eller bakåt, utan bara en värld som är konstant grå. Ju längre man går, desto svagare blir man, desto starkare blir viljan att bara ge upp, låta vattnet föra en iväg. Men nu trivialiserar jag själv. Denna bild är bara vad jag själv kan måla upp och behöver inte vara generellt beskrivande för depression. Jag tror att vem det nu var som gav upphov till detta citat inte själv har erfarenhet av dessa psykiatriska tillstånd. Lika felaktigt som påståendet om depression är, är också det om ångest. GAD, generalized anxiety disorder är ett av flera tillstånd som kan ge upphov till allvarlig ångest. Jag är ganska säker på att ingen medicinsk ordbok skulle beskriva detta syndrom som “att leva i framtiden”. Sannolikt fylls vardagen av extrem oro och panik, sömn- och koncentrationsproblem, för att nämna några symptom. Det är högst sannolikt att man oroar sig för framtiden, men vem fan gör inte det. Med ångestsjukdomar är denna oro handikappande och bör inte reduceras till en enkel påverkbar sinnesstämning.Namnlös

Så för att återkomma till spaningen. Trivialisering är till en viss grad oundviklig för att strukturera upp våra tankar, men kan i en fortsatt form kan vara direkt skadlig. För att ge ett faktiskt citat av Laozi:
“To attain knowledge, add things every day.

To attain wisdom, remove things every day.”
Tänk om jag kunde ge upphovsmannen detta citat. Orden kanske skulle lyda såhär istället:
If you are lacking common sense, you are living in the dark. If you are lacking information evaluation, you are living a lie. If you want to attain some basic knowledge, try to read a fucking book every now and then.

Min första rubrik, känner ingen prestationsångest

Välkommen. Att du ser detta innebär att du hittat ett av internets guldkorn. Mandeln i höstacken. Nålen i gröten. Just nu finns inte så jävla mycket att se här, därför hänvisar jag dig till min facebooksida, där du kan scrolla tillbaka så mycket du vill och titta på mina insiktsfulla inlägg. Jag är både voyeurist och exhibitionist, men det märker du säkert senare om inte förr. Mina tankar kommer troligtvis börja dyka upp här istället, så bokmärka denna sida så att du hittar tillbaka. Förresten: det var inte jag som bestämde mig för att starta denna hemsida.
Världens bästa facebookprofil: https://www.facebook.com/nystroempatrik